Bolaget uppfyller definitionen av finansmarknadsaktör och har beslutat att beakta huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer enligt artikel 4 i Disclosureförordningen. Bolaget har en separat policy för Due Diligence.
Bolaget identifierar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i potentiella investeringsobjekt genom att analysera de hållbarhetsindikatorer som kommissionen har beslutat om relaterade till klimat och miljö, sociala och personalrelaterade frågor, mänskliga rättigheter, anti-korruption och anti-mutor. Analysen av de identifierade hållbarhetsindikatorerna ingår som en del i Bolagets övergripande hållbarhetsanalys.
Bolaget kommer att prioritera de negativa konsekvenserna utan inbördes ordning. Däremot finns det under den kontinuerliga screeningen av portföljerna en prioritering mot de indikatorer där datatäckningen är god. Denna prioritering kommer utarbetas i takt med att datatäckningen utvecklas.
Ytterligare information finns att tillgå i bolagets Due Diligence-policy.
Bolagen har beslutat att beakta negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i förvaltningen av fonder och har därvid identifierat följande potentiella negativa konsekvenser för hållbarhet.
Bolaget genomför en kvartalsvis screening av alla innehav som respektive fond är exponerad mot. När fonderna investerar i andra fonder har förvaltarna regelbundna dialoger med de fondernas ansvariga fondförvaltare. När fonderna är direktägare av aktier görs även en kvantitativ hållbarhetsranking på det aktiebolag som fonden är exponerad mot. Därtill bedrivs påverkansarbete i relation till fondernas innehav i syfte att minimera innehavens huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer. I de fall där Bolaget gör bedömningen att innehav med påvisade brister inte kommer att korrigera dessa ska innehavet avyttras med andelsägarnas bästa i åtanke.
Bolaget anser att företag som beaktar ägarstyrning, etik, miljömässighet och socialt ansvarstagande i sin verksamhet har bättre förutsättningar för god värdetillväxt. Det ligger därför i andelsägarnas intresse att de företag som fonderna investerar i, hanterar relevanta miljö-, sociala- och bolagsstyrningsfaktorer och risker på ett adekvat sätt. Bolaget följer de bolag där fonderna är aktieägare och kan vid behov föra dialog med företrädare för bolagen.
Bolagets process för aktieägarengagemang ser olika ut för olika fonder beroende på om de är förvaltade inom Bolaget eller om förvaltningen är delegerad samt om fonden investerar direkt i bolagen eller via andra fonder. Ytterligare information återfinns i Bolagets Policy för Aktieägarengagemang.
Bolaget har undertecknat och följer det FN-stödda initiativet Principles for Responsible Investment (PRI). De sex principerna fokuserar bland annat på att integrera hållbarhetsfaktorer i investeringsanalyser och beslutsprocesser, samt att vara en aktiv ägare. De bolag som fonderna investerar i ska även leva upp till de grundläggande principer som finns införlivade i FN:s Global Compact, OECD:s riktlinjer för multinationella företag inom områdena miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt, korruption, FN:s vägledande principer om företagande och mänskliga rättigheter Prioritering och riskbaserat förhållningssätt.
Due Diligence-policy
Policy för integrering av hållbarhetsrisker